FATADELE CORTINA - sisteme de închidere a fatadelor din aluminiu sau otel si sticla,înclinate pozitiv sau negativ,cu suprafete tridimensionale,executate cu diferite sisteme constructive : normal,structural sau semistructural.Pentru un aspect modern si totodata usor de întretinut, se pot combina cu placari de aluminiu : alucobond si etalbond
Fatadele din sticla si aluminiu,autoportante,au proprietati termo si fonoizolatoare si poarta numele uzual de “perete cortina”. Structura se poate aplica pentru planuri verticale, pentru cele inclinate cu panta negativa sau pozitiva, dar si pentru acoperisuri (luminatoare si cupole).
Fatadele cortina au in alcatuirea lor urmatoarele componente :
- sistemul structural propriu constituit din :
- montanti ( elemente verticale )
- rigle distantier /traverse ( elemente orizontale )
-panouri montate pe sistemul structural propriu si care pot fi :
- panouri transparente din sticla ( fixe sau mobile )
- panouri opace
- dispozitive de prindere,fixare,etansare si finisare ( piese speciale ,
garnituri si chituri )
- geamuri termoizolante
Datorita posibilitatilor variate de configurare a cladirilor exista o larga libertate creatoare.
1.Pereti (fatade) cortina standard/clasic
2.Pereti ( fatade ) cortina structurali
3.Pereti ( fatade ) cortina semistructurali
4.Pereti ( fatade ) cortina modulari
5.Pereti ( fatade ) cortina spider
1. Perete (Fatada ) cortina standard /clasic
-este cel mai cunoscut si utilizat pe scara larga,profilele acestui sistem acopera vizibil sticla pe verticala si orizontala,uneori se folosesc in locul capacelor standard pentru presare profile ornamentale din aluminiu tip ogiva ce dau un aspect aerodinamic fatadei .In peretele cortina clasic pot fi montate ferestre (ochiuri mobile)cu simpla deschidere,dubla deschidere sau basculare spre interior,dar si ochiuri mobile cu deschidere spre exterior, ce nu ies in afara ramei. Grosimea coloanelor si traverselor difera in functie de sistemul folosit ,odata cu acestea difera si grosimea pachetului de geam termopan ce se monteaza ,grosime ce poate varia intre 6 si 32 mm .
- despre peretii cortina clasici mai putem spune ca au patru posibilitati diferite de profile de mascare ( capace presoare ) : standard ( 3 marimi ) , rotunjite , eliptice , plate la care sunt vizibile suruburile .Acest tip de perete cortina da posibilitatea realizarii unor structure tridimensionale foarte complexe .
2.Perete ( fatada ) cortina structural
- profilele sunt vizibile doar pe interior,in timp ce la exterior raman vizibile sticla si elementele de etansare : garniturile EPDM sau liniile de silicon structural cu rezistenta UV inguste dintre foile de sticla ce pot avea grosimi intre 6 si 32 mm .
- este un sistem ce ofera posibilitatea realizarii unor structuri tridimensionale complexe,partea exterioara in functie de tipul sticlei poate oferii un aspect de oglinda continua
- are o constructie articulata ,proiectata sa faca fata oricarei deformari posibile a cladirii ( datorita cutremurelor,vibratiilor ,etc.) ,dar si eventualelor dilatari sau contractari ale profilelor de aluminiu ,fara a-si pierde din rezistenta la actiunea vantului sau din impermeabilitate .
-de remarcat faptul ca pot fi realizate doar deschideri inspre exteriorul cladirii ferestre basculante la partea inferioara cu deschidere spre exterior .
3.Perete ( fatada) cortina semistructural
-imbina versatilitatea sistemului clasic,standard,cu avantajele intalnite la sistemul structural .Exista 2 variante constructive :
- perete cortina semistructural liniar
-perete cortina semistructural cu rama
Ambele variante au o constructie articulata,proiectata sa faca fata oricarei deformari posibile a cladirii,dar si eventualelor dilatari sau contractari ale profilelor de aluminiu fara a-si pierde din rezistenta la actiunea vantului sau din impermeabilitate .
- Peretii cortina semistructurali liniari au profilele vizibile din interior,pe exterior profilul este vizibil doar pe un sens ( orizontal sau vertical ),iar pe celalalt sens este vizibila o linie neagra ( silicon rezistent la UV ),ceea ce confera sistemului o continuitate a ochiurilor de sticla pe o anumita directie .Se poate utiliza sticla cu grosimi cuprinse intre 6 si 40 mm , iar etansarea se realizeaza pe garnitura EPDM .Deschiderile se pot realiza doar spre exteriorul cladirii .
- Peretii cortina semistructurali cu rama au profile vizibile din interior,dar pe exterior este vizibil doar cu contur ingust pentru fiecare sticla,iar ferestrele sunt identice cu corespondentele lor din interior si le confera un aspect continuu cand fereastra este inchisa .
Se poate utiliza sticla cu grosimi cuprinse de pana la 28 mm, impermeabilitatea este asigurata de trei randuri de garnitura EPDM si de un sistem de scurgere pentru orice tip de acumulare de apa .
Profilele sunt disponibile in toata gama de culori RAL si pot avea culori diferite atat pentru interior cat si pentru exterior .
4.Perete ( fatada) cortina modular ( element )
Fatada cortina modulara poate imbina versatilitatea sistemului calsic ( standard ) cu avantaje intalnite la sistemul structural .
Sistemul de pereti cortina modulari iese in evidenta prin avantajele sale unice :
-asamblate in fabrica cu grad inalt de precizie
-instalare usoara fara schela
-posibilitatea de a executa module complexe cu diferite tipuri de materiale
-varietatea de solutii de placare – 90 mm este latimea vizibila a sistemului ,20 mm este spatiul dintre module , pentru a permite deplasari si deformatii de pana la 14 mm
-module de calitate superioara ,produse in fabrica,reducere cu aproape de 70 % a duratei de instalare
-independenta la instalare fata de conditiile atmosferice
-panouri de sticla cu grosimea cuprinsa intre 23 si 40 mm
-compatibil cu toate sistemele de ferestre
-drenaj controlat al apei pluviale si al vaporilor din condens
-consola de montare poate fi reglata in toate directiile
-instalare si reglare usoara a modulelor
-schimbarea sticlei in cazul deteriorarii sau spargerii acesteia este foarte usoara
Datorita complexitatii de realizare ,pretul unei perete cortina modular este mai ridicat in comparatie cu peretii cortina clasici , totodata transportul si montajul panourilor implica utilizarea unor echipamente speciale de aceea acest tip de perete cortina ( perete cortina /element modular) se utilizeaza pentru caldiri foarte inalte sau fatade din suprafete vitrate foarte mari )
5.Perete ( fatada ) cortina Spider
Peretele cortina tip Spider,reprezinta o fatada moderna din sticla impunatoare si usor de observat, aceasta se deosebeste fata de celelalte tipuri de pereti cortina prin prinderile multipunct – perete cortina din sticla pe baza de sistem structural tip spider ( nume atasat datorita sistemului de fixare ) cu sisteme speciale de prindere sau suspendare a sticlei in puncte .
Avantajele acestui sistem sunt unice mai ales prin faptul ca ofera in functie de tipul sticlei pe care beneficiarul o alege , luminozitate maxima .
Elementele caracteristice ale unui asfel de sistem in functie de producator sunt suruburile tratate special din otel inoxidabil, aluminiu ori inox ,suruburi adaptate pentru fiecare proiect in parte,structura fiind formata in mare parte din montanti si garnituri .